Úvod » MLÝNKY A KÁVOVARY » Moka konvičky

Moka konvičky Bialetti

 


 

Hliníková konvička, rozšířená od Itálie až do Spojených států, už funguje na jednoduchém principu rozpínavosti vody při ohřívání spousty let. Káva takto připravená sice není tak silná, jakoespresso, ale naopak je mnohem silnější, než třeba kávapřekapávaná. Sice se jedná o jednu z nejméně šetrných metod přípravy, avšak i doma je někdy zapotřebí řádného kofeinového a chuťového nakopnutí, proto jí rádi zařazujeme. Proč nešetrná? Mletá káva se hodně zahřívá v hliníkovém sítku během vedení vody k varu a extrakce probíhá vlastně vroucí vodou, tudíž chutná vždy trošku připáleně.

Ač při vaření vzniká malé množství řidší pěny (crema) a poměr extrakce je docela vysoký, nejedná se o opravdové espresso – konvička je schopná vyvinout tlak zhruba 1-1,5 baru, zatímco k přípravě espressa je zapotřebí barů devíti.

Nápoje z moka konvičky se připravuje malé množství (30 ml na porci), tudíž našinec se může pozastavit nad tím, proč tříšálková velikost konvičky vydá na sotva jeden obyčejný hrnek.

Príprava kávy v moka konvičkách

Do spodní části nalijte už připravenou horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil, ne studenou a ne výš! Do trychtýřovitého zásobníku vsypte na sítko takové množství jemně mleté kávy, aby byl téměř plný, nestlačujte, pouze zarovnejte. Přišroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Utáhněte řádně. Přiveďte k varu nejlépe na plynovém vařiči. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen a nenechte víčko otevřené – bude to lítat všude kolem. Ještě před koncem extrakce oheň úplně vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní části.

  • Mletí kávy: střední
  • Doba přípravy: 5 minut (z toho extrakce asi 30 sekund)
  • Cena za prostředek: 70–800 Kč

Na co hledět:

  • funkční těsnění
  • nestlačovat kávu v zásobníku, nemlít moc jemně, nepřeplňovat
  • po upotřebení dobře vymýt každou část zvlášť
  • rozhodně neodcházet při vaření od sporáku!